bez cukru
bez laktozy
bez glutenu
Wielkość:
mała tortownica lub mała keksówka
Składniki:
5 jaj, białka i żółtka osobno, IG 0
5 płaskich łyżek erytrolu, IG 0
5 dużych łyżek mąki kokosowej IG 35, ład GL 9
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie
Owoce:
1 duża garść wybranych owoców: truskawki IG 25, maliny IG 25, śliwki IG 24, czarna porzeczka IG 15, czerwona porzeczka IG 25, agrest IG 15
Posypka:
2 łyżki wiórków kokosowych IG 45
Wykonanie:
Białka ubić mikserem, powoli wsypywać erytrol, dodawać pojedynczo żółtka. Wsypać mąkę i opcjonalnie proszek do pieczenia i powoli przemieszać łyżką. Nie miksować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Wcisnąć lekko owoce, posypać wierzch wiórkami. Ciasto włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Piec w temperaturze 180 stopni.
Comments