top of page

Torcik kokosowy z owocami

Zaktualizowano: 17 cze 2023


bez cukru

bez laktozy

bez glutenu

Wielkość: mała tortownica lub mała keksówka

Składniki:

  • 5 jaj, białka i żółtka osobno, IG 0

  • 5 płaskich łyżek erytrolu, IG 0

  • 5 dużych łyżek mąki kokosowej IG 35, ład GL 9

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie

Owoce: 1 duża garść wybranych owoców: truskawki IG 25, maliny IG 25, śliwki IG 24, czarna porzeczka IG 15, czerwona porzeczka IG 25, agrest IG 15

Posypka: 2 łyżki wiórków kokosowych IG 45

Wykonanie:

Białka ubić mikserem, powoli wsypywać erytrol, dodawać pojedynczo żółtka. Wsypać mąkę i opcjonalnie proszek do pieczenia i powoli przemieszać łyżką. Nie miksować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Wcisnąć lekko owoce, posypać wierzch wiórkami. Ciasto włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Piec w temperaturze 180 stopni.



54 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Makowiec

Comments


bottom of page