top of page

Makowiec

Zaktualizowano: 10 gru 2023

Bez glutenu. Bez laktozy. Bez cukru.



  • 9 jajek (IG 0 / ład. GL 0)

  • 400g mielonego suchego maku (IG 35 / ład. GL 9,8)

  • 200g masła (IG 0 / ład. GL 0)

  • 1.5 szklanki erytrolu

  • 4 łyżki mąki kokosowej (IG 32 / ład. GL 18)

  • 4 mandarynki do ozdoby (IG 30 / ład. GL 3,8)

Kroki

  1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

  2. Mak gotować przez 10 minut lub zalać wrzątkiem.

  3. Odcedzić nadmiar wody na sicie i ostudzić.

  4. Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić na bok.

  5. Żółtka z masłem i erytrolem ubić na gładką masę. Dodawać stopniowo mak i mąkę kokosową.

  6. Na koniec szpatułką wmieszać pianę z białek.

  7. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki i wstawić do piekarnika, razem z dodatkowym pojemnikiem z gorącą wodą (typu keksówka albo blacha na niższym poziomie)

  8. Ciasto piec przez 75-90 minut w kąpieli wodnej na grzaniu góra-dół bez termoobiegu.

  9. Ciasto studzić zostawiając w piekarniku na noc albo w temperaturze pokojowej.

  10. Ozdabiać dopiero gdy ciasto jest ostudzone.

Polewa kakaowa

  • pół szklanki kakao (IG 24 / ład GL 5)

  • łyżka masła (IG 0 / ład. GL 0)

  • 4 łyżki erytrolu

  • 100 ml śmietanki 30% (IG 0 / ład. GL 0)

Kroki

  1. Wszystko oprócz śmietanki rozpuścić w rondelku do zabulgotania.

  2. Dolać śmietankę i szybko mieszać do uzyskania jednolitej czekoladowej konsystencji.

  3. Opcjonalnie: można na początku dosypać łyżeczkę agaru.

24 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page