Bez glutenu. Bez laktozy. Bez cukru.
9 jajek (IG 0 / ład. GL 0)
400g mielonego suchego maku (IG 35 / ład. GL 9,8)
200g masła (IG 0 / ład. GL 0)
1.5 szklanki erytrolu
4 łyżki mąki kokosowej (IG 32 / ład. GL 18)
4 mandarynki do ozdoby (IG 30 / ład. GL 3,8)
Kroki
Nagrzać piekarnik do 160 stopni.
Mak gotować przez 10 minut lub zalać wrzątkiem.
Odcedzić nadmiar wody na sicie i ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić na bok.
Żółtka z masłem i erytrolem ubić na gładką masę. Dodawać stopniowo mak i mąkę kokosową.
Na koniec szpatułką wmieszać pianę z białek.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki i wstawić do piekarnika, razem z dodatkowym pojemnikiem z gorącą wodą (typu keksówka albo blacha na niższym poziomie)
Ciasto piec przez 75-90 minut w kąpieli wodnej na grzaniu góra-dół bez termoobiegu.
Ciasto studzić zostawiając w piekarniku na noc albo w temperaturze pokojowej.
Ozdabiać dopiero gdy ciasto jest ostudzone.
Polewa kakaowa
pół szklanki kakao (IG 24 / ład GL 5)
łyżka masła (IG 0 / ład. GL 0)
4 łyżki erytrolu
100 ml śmietanki 30% (IG 0 / ład. GL 0)
Kroki
Wszystko oprócz śmietanki rozpuścić w rondelku do zabulgotania.
Dolać śmietankę i szybko mieszać do uzyskania jednolitej czekoladowej konsystencji.
Opcjonalnie: można na początku dosypać łyżeczkę agaru.
コメント