top of page

Warsztaty “Dłuższe życie z cukrzycą” w Zielonej Górze. Działo się!

Na to spotkanie czekaliśmy ponad pół roku, gdyż termin ustalony został już wiosną. Głównym celem warsztatów, przedstawionym przez prowadzącą panią dr Beatę Stepanow było zwrócenie uwagi uczestników na najważniejsze aspekty życia osoby chorującej na cukrzycę, które, właściwie rozumiane, wskażą praktyczne sposoby na dłuższe i komfortowe życie pacjenta diabetologicznego. Podczas omawiania problemu badań diagnostycznych i postępowania terapeutycznego w zależności od poszczególnych wyników wskazujących na stan zdrowia pacjenta wywiązała się bardzo cenna dyskusja. Wraz z panią Beatą uczestnicy powtarzali lub uzupełniali wiedzę kolejno o rodzaje badań laboratoryjnych, dających podstawową wiedzę o stanie zdrowia diabetyka. Nie mniej interesujący okazał się temat diety, łączenia lub rozłączania poszczególnych produktów i spożywania ich o określonych porach dnia. Bardzo pomocne okazały się porady dotyczące przygotowań diabetyka do wyjazdów czy wycieczek oraz praktyczne uwagi w sprawie pakowania niezbędnika podróżnego. Bardzo ważna okazała się zdobyta praktyczna wiedza na temat pomocy w nagłych wypadkach zasłabnięć pacjentów diabetologicznych oraz sposobów postępowania przed powiadomieniem Pogotowia czy chociażby kolejności podawania danych podczas rozmowy telefonicznej z Pogotowiem Ratunkowym.. Ćwiczyliśmy także na macie układanie chorego w pozycji bezpiecznej na lewym boku czy sposób podania glukagonu w przypadku utraty przytomności przy stwierdzonej hipoglikemii osoby chorej. Szczególnie aktywni podczas spotkania byli społeczni edukatorzy, zasypując panią Beatę gradem pytań. Uczestnicząc w eventach prozdrowotnych w regionie spotykamy się bowiem z licznymi problemami dnia codziennego, komunikowanymi przez diabetyków. Dzisiejsze spotkanie stało się świetną okazją do poszerzenia naszej wiedzy i umiejętności w celu przyszłego lepszego wsparcia innych chorych. Przyjemnym aspektem koronującym warsztaty był niskoglikemiczny posiłek, który wszystkim bardzo smakował, a który został przygotowany przez firmę cateringową z najwyższą starannością, bez laktozy, glutenu oraz cukru. Ten swoisty kompromis dietetyczny to szczególny prezent od organizatorów, gdyż sprzyja wspólnemu biesiadowaniu mimo jakże różnych ograniczeń żywieniowych osób chorych oraz integracji członków naszej organizacji. Rozwijamy tę ideę w naszym gronie już od dłuższego czasu, wymieniamy się przepisami na zdrowe posiłki i realizujemy nowe pomysły na kolejnych spotkaniach, czego efektem jest zaangażowane uczestnictwo w życiu koła międzypokoleniowej społeczności naszych członków oraz całych rodzin, tak jak dziś. Dziękujemy inicjatorowi kampanii edukacyjnej, wszystkim partnerom i patronom za realizację projektu “Dłuższe życie z cukrzycą”, w którym mogliśmy uczestniczyć. Dziękujemy za niesamowitą życzliwość i zaangażowanie pani dr Beacie Stepanow. Obecna także podczas warsztatów pani Ania Wolska pomogła nam bardzo w sprawach organizacyjnych i była dobrym duchem wydarzenia. Serdecznie paniom dziękujemy za spotkanie, zajęcia praktyczne, wszystkie odpowiedzi na nasze pytania oraz pozostawione materiały edukacyjne. Jeżeli tylko pojawiłaby się taka możliwość, zapraszamy ponownie do Zielonej Góry.


3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page