top of page

Suplementujmy się rozważnie



W sobotę dnia 15 czerwca 2024 przed południem zebraliśmy się w świetlicy zaprzyjaźnionego koła Polskiego Związku Niewidomych, aby porozmawiać o istotnym dla nas - pacjentów diabetologicznych - problemie. Mowa jest o konieczności suplementacji gdy zdarzają się niedobory. Wiele osób boryka się z symptomami wskazującymi na długotrwałe niedostatki witamin z grupy B, wit.D czy magnezu. Z pomocą przyszła nam pani Anna Sochacka z Farmaceutycznej Spółdzielni Pracy Galena, która wyjaśniła nam możliwe przyczyny niedoborów witamin oraz magnezu i wskazała symptomy im towarzyszące. W prezentacji mogliśmy zobaczyć analizę porównawczą działania poszczególnych leków i możliwych niedoborów występujących w wyniku ich przyjmowania. Szczególną uwagę poświęciliśmy analizie objawów, mogących wskazywać na zbliżające się powikłania, do których może przyczynić się niedostateczna ilość witamin z grupy B w organizmie. Zdajemy sobie sprawę, że objawów tych nie można lekceważyć, a świadomy pacjent powinien zgłaszać swój stan lekarzowi, który zdecyduje o konieczności zastosowania odpowiedniej terapii.


Miłym dodatkiem do naszego spotkania był dostosowany tematycznie lunch, składający się ze specjalnie dobranego menu bogatego w produkty zawierające wit.B6, kwas foliowy (siemię lniane), B1,B2, B3, selen, magnez, wapń (chia) czy grupa wit. B, kwas foliowy,, żelazo, cynk, magnez, potas (ciecierzyca).Biorąc pod uwagę niski indeks glikemiczny zaproponowanych potraw, naprawde nie mogliśmy narzekać. Kształtowanie nowych nawyków żywieniowych nie musi składać się z samych wyrzeczeń. Dziś możemy to potwierdzić także ze względu na świetne walory smakowe naszego menu. Byliśmy pod wrażeniem.


3 wyświetlenia0 komentarzy

Comments


bottom of page